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 Description Year 

1 Book 3, Art. 11.1.4 and Book 4 Art.22.1.4 Interpretation Draw 
Check Indicator 

2023 

2 Bk3 Art 11.1.10, 11.3 and 11.4.10 Fivics elbow device 2021 

3 Bk3 Art 11.1.8, 11.4.8 and Bk4 Art 22.1.8, 22.3.8, 22.4.7 
Thumb ring 

2021 

4 Bk3 Art11.1.1 Bow Grip 2019 

5 Bk4 Art23.1 Kneeling 2019 

6 Bk3 Art11.1.2.1 and Bk4 22.1.2.1 Nocking Point 2018 

   

   

   

 

 



 
 

15 December 2023   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

INTERPRETATIONS 
WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 
Book 3, Chapter 11 Art. 11.1.4 and Book 4 Chapter 22 Art.22.1.4  
 
The Member Association of Brazil has requested an interpretation with respect to the following 
wording: “One draw check indicator, audible, tactile and/or visual may be used 
provided it is not electric or electronic.  In particular if the visual one draw check indicator 
(clicker) as shown in the photos below is authorized in recurve division? to help deaf archers and 
hearing impaired archers who don ́t ear audible one. It ́s not electric or electronic. 
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within the terms of 
reference of the Technical Committee. 
 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation is not 
contrary to the existing rules or Congress decisions.  
 
The following is the majority decision of the Technical Committee:  
 
The visual draw check indicator as presented is legal in the recurve division. 
The presented videos of the draw check indicator in use show a visual flag that appears in the 
athlete’s line of sight simultaneously as the ‘clicker blade’ is released by drawing the arrow 
through the blade. The primary signal is a visual flag and it is likely that there will also be some 
audible sound emitted by the draw check indicator. This is allowed under articles 11.1.4 and 
22.1.4 – ‘audible and visual may be used’ since the signals occur simultaneously and are 
considered to be one draw check.  
For the avoidance of doubt, more than one draw check indicator would be if there were multiple 
signals, either audible, tactile and/or visual, that are not received simultaneously.  
 
Attached photos of the visual draw check indicator below. 
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Technical Committee: 30 November 2023 
Approved by the Constitution and Rules Committee: 6 December 2023 
Published and effective: 15 December 2023 
 
 
 
 
  
 
 
 
  
 
 
 
 



 
 

 _____, 2021   INTERPRETATIONS OF RULES 
38946124.1 

INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

Book 3, Chapter 11, Article 11.1.10, 11.3 and 11.4.10 

 

The World Archery Secretary General has requested an interpretation as to whether the device 

shown below may be worn in competition in recurve, compound or barebow divisions. The 

device is to be placed inside the drawing elbow, to focus on expansion during shooting. 
 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be within the 

terms of reference of the Technical Committee. 

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules or 

Congress decisions.  

 

Response from the Technical Committee: 
 

It is the majority decision of the Technical Committee that the FIVICS “draw elbow joint 

device(s)”, and other companies’ similar products are not legal in any division of World Archery 

competition except for the Compound Division. 

 

World Archery Technical Committee, 18 August 2021 
Approved by the World Archery C&R Committee, 15 September 2021 
Published and effective: 15 November 2021 
 
 

 
 

 



 
 

15 November 2021   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

Book 3, Chapter 11, Articles 11.1.8 and 11.4.8,                                                 

Book 4, Chapter 22, Articles 22.1.8, 22.3.8, 22.4.7, 22.57 

 

World Archery Judges Committee has asked whether the use of “thumb-rings” is allowed for any 

bow category covered under Book 3 or Book 4? 

 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be within the 

terms of reference of the Technical Committee. 

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules or 

Congress decisions.  

 

Response from the Technical Committee: 
 

It is the majority decision of the Technical Committee that “thumb rings” are not legal in any 

division of World Archery except for the compound division. Thumb rings can easily be turned 

into release aids which are only legal in the compound division. Additionally, we do not believe 

that adding another division in World Archery is in the best interest of the sport as thumb rings 

should not be allowed in any finger release divisions. 

 

 

World Archery Technical Committee, 7 July 2021  

Approved by the World Archery C&R Committee 30 July 2021 

Published and effective: 15 November 2021 

 
 
 

 



INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

15 August  2019   INTERPRETATIONS OF RULES 
 
35767900.1 

Book 3, Chapter 11, Article 11.1.1   
 

The German Shooting Sport and Archery Federation (DSB) has requested an 

interpretation as to whether the bow grip shown below is permitted in the Compound, 

Recurve and Barebow divisions of World Archery. 
 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 

within the terms of reference of the Technical Committee. 

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 

or Congress decisions.  

 

Response from the Technical Committee: 

 

The bow grip shown in the photos below is legal in the Compound, Recurve and 

Barebow divisions of World Archery. The Technical Committee can see no advantage in 

using a grip of this particular design. Additionally, grips of this type are not new to the 

world of archery. Several bow manufacturers offered thumb-hole grips back in the late 

1950’s and 1960’s.  

 

World Archery Technical Committee, 8 August 2019  
Approved by the World Archery C&R Committee, 15 August 2019 
 

 



INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

19 March 20198   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

34641427.1  

Book 4, Chapter 23, Article 23.1 
 

The Field and 3D Archery Committee has requested an interpretation as to what 

constitutes kneeling as permitted under Article 23.1.   

  

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 

within the terms of reference of C&R.  

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 

or Congress decisions. 
 

Response from C&R:  

 

C&R has concluded that kneeling is an act where one or both knees are on the ground but 

the athlete’s weight is not being supported by sitting or resting on his or her feet, heels, or 

legs. Kneeling is not intended to allow the athlete to have additional stability by 

supporting his or her weight on legs, feet or heels.  

 

Applying this analysis to the pictures below: 

 

Image 1 – legal  

Image 2 – not legal since weight is on legs and heels 

Image 3 – not legal since weight is on legs and feet 

Image 4 – legal  

Image 5 - legal if athlete is not resting on the back of left leg, heel or foot.  

 

 

 

Constitution and Rules Committee, 19 March 2019 

 

 

 



INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

19 March 20198   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

34641427.1  

Image 1 

 



INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

19 March 20198   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

34641427.1  

Image 2 

 

 
 

 

 

Image 3 
 



INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

19 March 20198   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

34641427.1  

Image 4 

 

 
 

 

Image 5 
 

 



INTERPRETATIONS 
WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

08 December  2018   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

27140290.1 

Book 3, Chapter 11, Article 11.1.2.1;  Book 4, Chapter 22, Article 
22.1.2.1  
 
ARCHERY GB has requested an interpretation as to whether the nocking point and nock 
locator as shown in the photograph below are permitted in the Recurve division?    
  
The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Technical Committee. 
 
C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  
 
Response from the Technical Committee: 
 
It is the majority decision of the Technical Committee that the disk-shaped nocking point 
shown below is legal for use in all divisions of World Archery.   There are no restrictions 
as to the diameter of a nocking point or that it can be made of multiple components or 
layers.  
 
 
World Archery Technical Committee, November 11, 2018 
Approved by the World Archery C&R Committee, December 08, 2018 
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